7 december 2020 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 3 minuten
We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Als baby slaap je zo’n 18 uur per dag, als volwassene tussen de 6 en 8 uur. Los van dat de meeste van ons slapen als een prettige bezigheid zien, is slapen ook van levensbelang. Waarom is slapen eigenlijk zo belangrijk? En wat gebeurt er als je te weinig slaapt? Je leest er alles over in dit blogartikel.
Hoeveel uur je per nacht moet slapen, is niet wetenschappelijk bewezen. Ieder mens is namelijk anders. De meeste slaapexperts adviseren zo’n 8 uur slaap per nacht, maar dit is afhankelijk van je leeftijd en persoonlijke slaapbehoeften. Vooral regelmatig slapen is belangrijk, want zonder slaap kun je niet leven.
Tijdens je slaap komt je lichaam in een soort herstelmodus. Als je in slaap valt, daalt je lichaamstemperatuur. Wetenschappers denken daarom dat je lichaam tijdens je slaap allerlei ‘beschadigingen’ repareert. Ook laad je letterlijk energie op: tijdens je slaap reageer je minder op prikkels van buitenaf, waardoor je hersenen en lichaam kunnen bijkomen van alles wat je op een dag hebt gezien en gedaan.
Als je een avond te kort hebt geslapen, merk je meteen wat slaapgebrek met je lichaam doet. Je kunt je dan minder goed concentreren, bent moe, chagrijnig, duf en vergeetachtig. Ook je reactievermogen vertraagt: goed autorijden wordt zo een stuk lastiger! Als je meerdere nachten slaaptekort hebt, ga je steeds minder goed functioneren. Je immuunsysteem raakt verstoord, je wordt sneller verkouden en uiteindelijk kun je door slaapgebrek zelfs ernstig ziek worden.
Te weinig slapen heeft ook een negatieve invloed op je gewicht. Na een slechte nacht wordt er namelijk meer hongerhormoon in je lichaam aangemaakt, waardoor je zin hebt in eten. Ook leidt een slaaptekort tot het maken van minder slimme keuzes: de kans dat je naar ongezonde snacks grijpt na een slechte nachtrust is dus een stuk groter! Mensen met een slaaptekort komen daarom vaak aan in gewicht.
Slaapgebrek is dus helemaal niet goed voor je gezondheid. Kun je een slaaptekort dan inhalen? Als je één avond te laat naar bed gaat, kun je dit nog wel rechttrekken door de volgende avond op tijd naar bed te gaan. Een chronisch slaaptekort is moeilijker te herstellen. Door plotseling te lang te slapen, verstoor je je biologische klok. Een goede manier om beter te slapen, is door elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Oók in het weekend. Zo leer je je lichaam een goed ritme aan te houden.