Toppers zijn verkrijgbaar in meerdere diktes. Een dikkere matrastopper biedt doorgaans meer comfort. Ook is een dikkere topper beter geschikt voor zwaardere mensen, omdat er minder kans is op kuilvorming.
Een topper, ook wel een topmatras. topdekmatras of oplegmatras genoemd, is een dun matras dat je boven op je 'normale' matras legt. Een topper is met name van toegevoegde waarde bij boxsprings met gestoffeerde matrassen. Een gestoffeerd matras is een matras dat is bekleed met dezelfde stof als de box en zorgt alleen voor de ondersteuning van jouw lichaam. Een gestoffeerd matras heeft dus géén comfortlaag. Een stoffen matras los ligt dus niet lekker en daarom komt hier nog een topdekmatras bovenop. Het topmatras zorgt voor jouw ligcomfort. Slapen op een boxspring zonder topper is dus niet aan te raden, ténzij je een boxspring met 'normale', niet gestoffeerde matrassen hebt.
Bij niet gestoffeerde (doorgaans witte) matrassen is géén topmatras nodig, omdat in een wit matras zowel ondersteuning als comfort zit verwerkt. Natuurlijk kun je er wel zelf voor kiezen om een topdekmatras op jouw witte matras te leggen, bijvoorbeeld omdat je gewone matras te stevig is. Een topper verlengt bovendien de levensduur van je gewone matras en dat is fijn, want een topmatras is doorgaans goedkoper dan een gewoon matras.
Welk oplegmatras het beste bij jou past is afhankelijk van meerdere factoren. Lees hieronder waar je op moet letten bij het kopen van een topdekmatras.
Er zijn veel verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor een topper. De meest voorkomende materialen bij matrastoppers zijn traagschuim, koudschuim, latex en polyether. Ieder soort materiaal heeft zo zijn eigen voordelen. Hierover vind je meer onder het kopje ‘Soorten toppers’.
Toppers zijn verkrijgbaar in meerdere diktes. Een dikkere matrastopper biedt doorgaans meer comfort. Ook is een dikkere topper beter geschikt voor zwaardere mensen, omdat er minder kans is op kuilvorming.
Heb je het ’s nachts snel warm? Dan is het zeker belangrijk dat je kiest voor een topdekmatras met een goede ventilatie. Zo blijven jij én je matras lekker fris gedurende de nacht.
De tijk van jouw matrastopper is ook een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden. Een afneembare tijk heeft grote voordelen, zeker bij allergieën. Door deze regelmatig te wassen krijgt huisstofmijt minder kans. Bovendien verleng je ook de levensduur van je topdekmatras door de tijk regelmatig te wassen.
Toppers zijn in verschillende stevigheden beschikbaar. Van zacht tot mediumzacht en steeds steviger. Welke stevigheid voor jou het beste is? Dat is afhankelijk van je slaapvoorkeuren, slaaphouding en wensen. Toppers uitproberen is een goede manier om erachter te komen welke stevigheid jij het prettigst vindt.
Het is verstandig om je oplegmatras af te stemmen op jouw slaaphouding. Ben je een rug-, buik-, of zijslaper? Dat maakt zeker uit voor welke topper je kiest. Wanneer je bijvoorbeeld een zijslaper bent met brede schouders dan is een drukverlagende matrastopper een goede keuze.
Wanneer heb je een topper nodig en wanneer een splittopper? Een splittopper heeft aan het hoofdeind (sommige ook aan het voeteneind) een inkeping, terwijl een reguliere topper één geheel is. Deze inkeping is speciaal voor bedden met verstelbare bedbodems. Wanneer beide bedbodems van een tweepersoonsbed los van elkaar te verstellen zijn, dan is deze inkeping cruciaal. Zonder de inkeping gaat de topper scheef liggen als je een van de twee matrassen omhoog doet.
Zoals al eerder benoemd, worden er verschillende materialen gebruikt voor matrastoppers. Maar welk materiaal heeft jouw beste topdekmatras nodig? Hieronder benoemen we de vier materialen uit ons assortiment en wat de eigenschappen van deze materialen zijn.
Bij rugklachten kan een topdekmatras veel betekenen. Welk topmatras het beste is voor rugklachten? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op. Doordat iedereen anders is en dus een ander slaapcomfort heeft, is er niet één beste topper voor rugklachten. Daarom is het altijd verstandig om het ligcomfort van een matrastopper te testen in de winkel. Hieronder staan een aantal aspecten waar je op moet letten bij het vinden van de beste matrastopper voor jouw rugklachten, maar ook voor eventuele andere lichamelijke klachten.
Oplegmatrassen zijn er in verschillende diktes. Wat is de beste dikte voor een topmatras? Dat hangt ervan af waarvoor je een topmatras gebruikt. Hieronder staat per dikte uitgelegd waar deze geschikt voor is:
Naast de dikte zijn topdekmatrassen ook verkrijgbaar in verschillende breedtematen. De meestvoorkomende topper maten voor tweepersoons bedden zijn 1,60 m. en 1,80 m., waar dat voor eenpersoons toppers rond de 80 cm ligt. Welke topdekmatras maat jij nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je bed. Check dus goed welke maat je nodig hebt voordat je een topper bestelt.
Een topmatras gaat wat minder langer mee dan je normale matras. De gemiddelde levensduur van een topdekmatras is 5 jaar. Maar dit hangt, net zoals bij normale matrassen, af van het type matras. Ook de mate van onderhoud, lichaamsgewicht en transpiratie spelen een rol. Waaraan kun je herkennen dat je oplegmatras vervangen moet worden?