Nachtangst: de oorzaak en het voorkomen
Beter slapen

Nachtangst: de oorzaak en het voorkomen

Je schrikt wakker en vindt je partner rechtop in bed. Hij of zij is helemaal overstuur en je hebt geen idee waarom. Als je je partner probeert te kalmeren krijg je geen reactie of duwt hij of zij je weg. Dat is schrikken! Als dit gebeurt kan het zijn dat je partner last heeft van nachtangst. Maar wat moet je dan wel doen als jij, je partner of je kind hier last van heeft? In deze blog leggen we je uit wat nachtangst is, wat de oorzaken zijn en geven we tips voor het omgaan met nachtangst.

Wat is nachtangst?

Nachtangst of nachtterreur is een slaapstoornis die in de medische wereld ook wel pavor nocturnus wordt genoemd. Zoals we hierboven omschreven, schrik je bij nachtangst wakker met angstgevoelens. Tijdens zo'n angstaanval word je in veel gevallen schreeuwend wakker, met je ogen open. Het vreemde is echter dat je dan nog niet 'echt' wakker bent. Het duurt vaak een aantal minuten voordat je wakker wordt. Je herinnert je dan meestal niks van de angstaanval. 

Wat zijn de oorzaken van nachtangst?

Er is veel onderzoek gedaan door wetenschappers naar slaapstoornissen, waaronder naar nachtangsten. Helaas weten we nog steeds niet precies wat de oorzaken zijn van deze slaapstoornis. Het is inmiddels wel duidelijk dat nachtangst erfelijk is en dat het voorkomt buiten de REM-slaap. Daarnaast weten we dat het vooral voorkomt bij kinderen. Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van angstaanvallen tijdens het slapen:

  • Slaaptekort
  • Stress
  • Onregelmatig slaapritme

Het verschil tussen nachtangst en nachtmerries

Nachtangst en nachtmerries lijken erg veel op elkaar, maar het is niet hetzelfde. Er zijn namelijk twee grote verschillen. Allereerst kan iemand met nachtangst zich niks meer herinneren van de paniekaanval. Als je wakker wordt van een nachtmerrie, weet je vaak nog in detail waar de nare droom over ging. Ten tweede komen nachtangsten alleen voor in het begin van de nacht. Nachtmerries komen daarentegen vaak voor tijdens de REM-slaap

Nachtangst bij kinderen

Maar liefst 35% van de kinderen tot dertien jaar heeft wel eens last van nachtangst. We snappen dat het erg beangstigend kan zijn om je kind te zien tijdens zo’n angstaanval. Je kan als ouder helaas niks doen op het moment dat je kind last heeft van nachtangst. Maar geen zorgen, ze kunnen zich meestal niks meer herinneren van de angstaanvallen en groeien er gelukkig vanzelf overheen.

Nachtangst voorkomen

Helaas bestaat er nog geen behandeling voor nachtangst. Als je kind regelmatig last heeft van nachtangst, kun je je kind gepland wakker maken. Deze methode werkt alleen als je een voorspelbaar patroon in de paniekaanvallen kunt ontdekken. Wordt je kindje elke avond om 23:00 uur wakker met nachtangsten? Maak hem of haar dan 15 tot 30 minuten voor de paniekaanval voorzichtig wakker. Op deze manier wordt de cyclus doorbroken. Na ongeveer tien dagen heeft je kind waarschijnlijk geen last meer van nachtangsten. Heb jij of heeft je partner last van nachtelijke terreur? Ook zeker niet fijn! Als je al een regelmatig slaapritme hebt en geen last hebt van stress en slaaptekort, kan je overwegen om langs een psycholoog gaan. Die kan je helpen bij het achterhalen van de achterliggende oorzaak. Daarbij zijn sommige psychologen getraind in het controleren van deze paniekaanvallen. 

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.