30 augustus 2024 (Laatst gewijzigd 30 augustus 2024)
Leestijd: 5 minuten
Dat vitaminen goed voor je zijn, is niets nieuws. Maar wist je dat ze ook een belangrijke rol spelen bij je nachtrust? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bepaalde vitaminen en mineralen een positieve of juist negatieve invloed op je slaap kunnen hebben. Slaap je slecht en heb je geen idee hoe dit komt? Dan is het een goed idee om te checken of je een vitaminetekort hebt. Lees hier hoe vitaminen jouw nachtrust kunnen maken of kraken.
Vitamine D is niet alleen gezond voor je botten, immuunsysteem en het remmen van ontstekingen, de vitamine heeft ook invloed op je nachtrust. Heb jij een vitamine D tekort? Grote kans dat je veel korter slaapt dan je zou willen. Vitamine D heeft namelijk invloed op je biologische klok en draagt eraan bij dat je slaapcycli synchroon lopen. Je lichaam maakt vitamine D aan door voldoende blootstelling aan de zon, ook als het bewolkt is. Mensen met een donkere huid hebben meer zonlicht nodig voor dezelfde hoeveelheid vitamine D dan mensen met een lichte huid. Ga dus wat vaker naar buiten voor een korte wandeling bijvoorbeeld. Ook vind je vitamine D in boter, eieren, vlees en vette vis of maak gebruik van supplementen waar vitamine D in zit.
Vitamine C is goed voor je immuunsysteem, botten, tanden en huid, maar óók voor je nachtrust. Onderzoek laat zien dat deelnemers met een lager vitamine C-gehalte in hun bloed, ’s nachts vaker wakker zijn en meer slaapproblemen hebben. De kans is niet zo héél groot dat je een vitamine C tekort hebt of krijgt, maar als je zonder aantoonbare reden slecht slaapt, is het een goed idee om dit eens te laten controleren. Vitamine C haal je vooral uit fruit zoals aardbeien, bessen, sinaasappels en kiwi’s maar ook uit groenten zoals tomaat, broccoli, zoete aardappel en paprika of uit aardappelen. Het is niet aan te raden om vitamine c in te nemen voor het slapen. Dit kan juist negatieve effecten hebben op de maag, opname en nachtrust. Zorg dus dat je overdag genoeg bronnen van vitamine C neemt.
Vitamine B12 heeft je lichaam sowieso nodig voor onder andere het aanmaken van bloed en het goed functioneren van je zenuwstelsel. Op je nachtrust kan vitamine B12 zowel een goede als een slechte invloed hebben. Diverse slaapproblemen, zoals te kort slapen of vaak wakker worden, kunnen soms liggen aan een teveel aan vitamine B12, terwijl een tekort aan deze vitamine juist weer slapeloosheid in de hand kan werken. Belangrijk dus om een juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Vitamine B12 zit vooral in vlees, vis, kaas, zuivelproducten en eieren.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel, een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid. Deze staan beide in relatie met elkaar, want wel 75% van iedereen met een depressie heeft óók last van slapeloosheidsklachten. Als je niet kunt slapen door stress, krijg je immers nog meer stress doordat je niet goed slaapt. Je vindt vitamine B6 vooral in melk, kaas, eieren, granen, wortelen, spinazie, aardappelen en vis. Een supplement vitamine B complex voor het slapen kan helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Magnesium zorgt voor voldoende rust in je lichaam doordat het helpt je spieren te ontspannen en stress te bestrijden. Ook zorgt magnesium voor een kwalitatieve nachtrust. Het helpt namelijk bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Magnesium voor het slapen is essentieel als je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen of door te slapen. Je vindt magnesium vooral in noten, pitten en zaden, vlees, vis, volkorenproducten, zuivelproducten en pure chocolade. Deze snacks kunnen je helpen om beter te slapen mits je ze niet te kort voor je bedtijd tot je neemt. Anders zou je kunnen onderzoeken of magnesium supplementen of magnesium badzout je helpt met in slaap vallen.
IJzer is belangrijk voor je energielevel. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam voldoende zuurstof binnenkrijgt via rode bloedcellen. Een ijzertekort maakt je dan ook erg vermoeid, hoe goed je ook zou slapen. Genoeg ijzer binnenkrijgen is dus zeker geen overbodige luxe. Je vindt het in vlees(vervangers), vis, gevogelte, volkoren granen, noten, peulvruchten en alle soorten groenten.
Dankzij kalium kalmeer je zowel lichamelijk als geestelijk, het zorgt dus voor ontspanning. Precies wat je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Wist je dat je lichaam zelf geen kalium aan kan maken? Zorg er dus voor dat je het voldoende binnenkrijgt. Het zit vooral in aardappelen, groenten, fruit, vlees, vis, koffie, tomaat, zuivelproducten, appelstroop, cacao en peulvruchten. Ook banaan staat bekend om zijn hoge kaliumgehalte waardoor het vaak als slaapsnack wordt aanbevolen.
Doe jij er al alles aan om jouw vitamines en mineralen op peil te houden door middel van voeding of supplementen, maar blijf je slecht slapen of vermoeid? Dan is het een goed idee om dit te bespreken met je huisarts. Met verschillende onderzoeken kunnen zij erachter komen of jouw slaapproblemen worden veroorzaakt door een tekort (of overschot) aan vitaminen en mineralen, of dat er juist iets anders aan de hand is.