Snurken: handige anti-snurk tips
Beter slapen

Snurken: handige anti-snurk tips

Er wordt wel eens lacherig over gedaan, maar snurken is een veelvoorkomend probleem. Bij veel mensen belemmert snurken de nachtrust. Soms voor zichzelf maar vaak ook voor de partner. Ongeveer 1 op de 5 mannen in Nederland snurkt en ongeveer 1 op de 10 vrouwen. Heb jij wel eens last van een snurkende partner of ben je zelf een snurker? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over snurken.

Wat is snurken?

Als je slaapt, ontspannen de spieren in je hele lichaam. Zo ook je tong en de spieren rondom je keel en neus. Door het ontspannen van je keelspieren wordt je keelholte smaller. Je blijft natuurlijk wel ademen tijdens je slaap. Samen met een vernauwde keelholte zorgt dit ervoor dat weefsels zoals het zachte gehemelte en je huig gaan trillen. Deze trillingen zorgen voor het zagende, brommende snurkgeluid en zo komt het dat je snurkt. Dit klinkt bij de ene persoon harder dan bij de andere. Doordat de luchtweg vernauwd is, moet je meer moeite doen om adem te blijven halen. De trillingen worden harder en daarmee dus ook het snurkgeluid.

Wat zijn oorzaken van snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van je luchtweg, in combinatie met het ontspannen van je spieren. Maar bij sommige mensen is het gesnurk een stuk erger dan bij anderen. De volgende aspecten kunnen allemaal bijdragen aan snurken:

  • Op je rug slapen. Door op je rug te slapen zakt je tong automatisch verder achter in je keel. Je luchtweg vernauwd en het ademhalen zal sneller trillingen, en dus snurken veroorzaken.
  • Overgewicht. De aanwezigheid van meer vet rondom je keel zorgt ervoor dat je een nauwere luchtweg hebt. Dit zorgt er weer voor dat het ademhalen sneller trillingen veroorzaakt en dat je sneller gaat snurken.
  • Alcohol consumptie. Alcohol verslapt je spieren. Hierdoor ga je sneller snurken.
  • Slaapmiddelen. Medicatie zoals slaapmiddelen zorgen voor verslapping van je spieren. Je gaat er vaak meer van snurken.
  • Roken. Vaak heeft roken een geïrriteerde luchtpijp tot gevolg. Dit kan zorgen voor een verdikking van je luchtwegen en dit zorgt er weer voor dat je sneller snurkt. 

De beste tips tegen snurken

De beste tips tegen snurken  | Beter Bed

Is snurken slecht voor je gezondheid?

Snurken klinkt vaak irritant, vooral voor partners. De meeste snurkers hebben hier zelf gelukkig geen last van. Snurken is dan ook niet slecht voor je gezondheid. Het kan echter een probleem worden als het snurken overgaat in stilstand van de adem. Een stilstand van langer dan tien seconden wordt apneu genoemd. Als deze ademstilstand per uur meer dan tien keer optreedt, dan spreken we van het slaapapneusyndroom. Raadpleeg in dit geval de huisarts.

Wat helpt tegen snurken

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor een goed humeur. Het is namelijk goed mogelijk dat jij of je bedpartner geïrriteerd raakt van eventueel gesnurk van de ander. Gelukkig zijn er veel anti-snurk tips en bestaan er heel veel producten die helpen tegen snurken. Hieronder volgen de beste en meest voorkomende anti-snurk tips en middelen.

Anti-snurk tips voor de snurker

  • Slaap op je zij.
  • Gebruik een heuse anti-snurk keelspray en anti-snurk neusspray.
    Sprayen maar!
  • Gebruik een snurkbeugel. Andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken zijn: neuspleister, armband, neusclip of hoofdband.
  • Gebruik een goed hoofdkussen.

Hoofdkussen bij snurken

Een goed hoofdkussen kan helpen bij snurk- en slaapproblemen. Een kwalitatief goed hoofdkussen laat de nek- en schouderspieren volledig ontspannen en bevordert het slapen. Belangrijk bij snurken is dat de snurker niet op zijn/haar rug slaapt. Zij-slapen is beter tegen het snurken en om op je zij te slapen heb je een hoger kussen nodig. Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!

Doe de kussentest en vind het hoofdkussen dat bij jou past.

Anti-snurk tips voor de partner

  • Gebruik oordopjes.
  • Knijp de neus van je partner dicht, maak hem/haar wakker of zorg dat hij/zij zich omdraait.
  • Naai een tennisbal in de rug van de pyjamajas van je partner, om te voorkomen dat hij/zij op zijn/haar rug gaat liggen.

Snurken als ik alcohol op heb

Telkens als je alcohol hebt gedronken klaagt je partner over snurken. Of misschien merk je het zelf wel na een paar glazen wijn. Dat is geen toeval. Het nuttigen van alcohol kan ervoor zorgen dat je (meer) snurkt. Alcohol verslapt de spieren in het lichaam, inclusief die in je keel. Daardoor vernauwen je luchtwegen. Tel daarbij op dat alcohol óók zorgt voor een verhoogde slijmproductie in de luchtwegen en je snapt ‘m: je gaat snurken. Heb je hier vaak last van? Het kan helpen als je geen alcohol meer drinkt in de avond. Sowieso is alcohol geen goede combinatie voor het slapen.

Met deze handige tips is snurken voor jou en je partner binnenkort verleden tijd. Heb je vragen over snurken? Bezoek een Beter Bed winkel bij jou in de buurt en vertel de slaapadviseur over je snurk-klachten. Zij helpen je graag verder! 

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.