6 september 2020 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Waar de één al sinds jaar en dag met Bello of Kitty in hetzelfde bed slaapt, gruwelt de ander al bij het idee. Wij van Beter Bed dachten dat de gemiddelde Nederlander huisdieren in bed vies en onhygiënisch zou vinden, een beetje zoals roken in de slaapkamer of chips tussen de matrassen. Na enige rondvraag blijken de meningen echter nogal verdeeld te zijn. Ruim 40% van de honden- en kattenbezitters laat zijn of haar huisdier in bed slapen!
Wat is nu slim als het gaat om dieren in je slaapkamer? En heeft een huisdier een positieve of negatieve invloed op onze slaap? Wij zetten de voor- en nadelen van slapen met je huisdier op een rij.
[youtube:https://youtu.be/aU9QbRUAnF0]
Huisdieren horen om allerlei gezondheidsredenen niet thuis in ons bed en de slaapkamer. Waarom niet? Wij hebben een en ander bestudeerd en komen tot de volgende nadelen van huisdieren in de slaapkamer:
Huisdieren brengen beestjes en bacteriën in huis. Dat is allesbehalve hygiënisch en ook niet goed voor de gezondheid. Huisdieren kunnen ziektes en infecties met zich meebrengen die voor ons gevaarlijk of op z’n zachtst gezegd vervelend kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan wormen. Veel honden en katten lopen rond met dit probleem en je merkt het niet altijd als ze besmet zijn. De eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar en kunnen de mens besmetten. En dan nog iets met honden, katten en vlooien die zich graag vermenigvuldigen… volgens mij hoeven we dit punt niet verder uit te leggen.
Het risico op infecties en de overdracht van ziektes is het grootst wanneer je huisdier nog jong is. Naarmate je hond of kat ouder wordt, wordt het risico kleiner, maar toch blijft het altijd aanwezig. Vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem geldt: let op en laat geen (jonge) huisdieren in je bed toe!
Huisdieren laten – net als mensen – huidschilfers en speeksel achter. Deze bevatten bacteriën en kunnen voor allergische reacties zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld op je longen slaan (astma) of op je huid (rode huid met jeuk en uitslag). En denk nu niet dat je deze bacteriën en schilfers verwijdert door je hond in bad te doen voor het slapen gaan of je beddengoed wekelijks te verschonen…
Dan is er nog de invloed op onze eigen nachtrust. Uit studie van het Sleep Disorders Center in Detroit blijkt dat ruim 53% van de mensen die met huisdieren in bed kruipen, te kampen heeft met slaapproblemen en slapeloosheid. Dieren verstoren onze slaap, omdat ook zij woelen, bewegen en tussentijds wakker worden. Dit verstoort de diepte en de kwaliteit van onze eigen slaap, wat kan resulteren in chronisch slaaptekort, minder energie overdag en een niet uitgerust gevoel.
Vooral bij alleenstaande vrouwen en gezinnen zonder kinderen wordt er een oogje toegeknepen als het gaat om huisdieren in de slaapkamer. De dieren bevinden zich dan op, tussen of onder de lakens. Het kamp ‘ja natuurlijk’ geeft de volgende redenen voor het feit dat hun huisdier bij ze in bed slaapt:
Je maatje bij je in bed biedt troost en je voelt je niet zo eenzaam en alleen. Bovendien fungeert zo’n warm hondenlijf prima als verwarming en scheelt het al gauw een pyjama.
Hoe schattig: de kat die spinnend op het sprei ligt of de hond op het kussen naast je… Je houdt van je huisdier. Je beschouwt Bruno of Bruintje als een volwaardig lid van je gezin. Dan zou een slaapkamerverbod toch een beetje raar zijn? Waar jij gaat, mag hij gaan. Wel zo gezellig!
Iedereen die ooit een hond grootgebracht heeft, zal beamen: in de eerste periode is het even afzien. Het kan dan helpen de bench of mand op je slaapkamer te zetten of het dier bij je in bed te nemen. Het beest slaapt dan geruster en wij hoeven er niet ’s nachts uit. Vooral bij puppybezitters en kittenliefhebbers is dit een veelgehoord argument. Maar net als bij baby’s en kinderen geldt: zie dit later maar weer eens af te leren…