8 tips voor slaaptekort in de overgang
Beter slapen

8 tips voor slaaptekort in de overgang

Met je verkeerde been uit bed stappen. Gewrichtspijn bij het opstaan. Je bed uit drijven. Als je deze dingen herkent, is de kans groot dat je in de overgang zit. En wel wat slaaptips kunt gebruiken!

Naast de nodige pijntjes en mood swings, waar je uiteraard niets aan kunt doen, heb je  ongetwijfeld last van een oneindige lijst kwaaltjes. Die kilo’s rond je middel gaan er niet meer zo 1-2-3 vanaf, je haar valt uit en je bent veel vaker moe dan voorheen. En dan die vervelende opvliegers! Als je nu gewoon goed zou slapen, zou het allemaal een stuk beter te handelen zijn. Toch?

De overgang: dit gebeurt er in je lichaam

Gemiddeld rond je vijftigste kom je in de menopauze, ook wel de overgang genoemd. Je krijgt je laatste menstruatie en er wordt steeds minder oestrogeen geproduceerd in je lichaam. Minder oestrogeen betekent minder melatonine, en laat dit laatste hormoon nu juist essentieel zijn bij het inslapen. Je hormonen zijn in de overgang druk met zoeken naar een nieuw evenwicht. Helaas nemen ze hier ruim de tijd voor en zit jij zo’n zeven tot tien jaar met de gebakken peren …  En bedankt moeder natuur.

 

Beter slapen in de overgang: 8 tips


1. Pak die slapeloosheid aan 

Val je moeilijk in slaap of word je ’s nachts vaak wakker? Zorg voor genoeg beweging overdag! Ga tuinieren, wandelen of sporten. Ook algemene slaaptips als je mobieltje verbannen uit de slaapkamer en zorgen voor weinig licht, komen van pas. Lunch zwaarder, dineer lichter; ook zo’n bekende. En zorg je al voor voldoende regelmaat en ontspanning? Voor de mensen zonder sauna aan huis? Misschien is een warme douche voor het slapengaan een goed idee. 

Blijf je vroeg wakker worden? Misschien heb je gewoon wat minder slaap nodig dan voorheen. Je wordt immers ouder en met de jaren neemt de slaapbehoefte af.

 

2. Gebruik het juiste dekbed

Net zo voor de hand liggend als de tip geen dikke flanellen pyjama aan te trekken, is de tip geen zwaar deken op je bed te leggen. Een dun en luchtig dekbed met eventueel een apart laken, is een beter plan. Ventilatie en laagjes zijn dé toverwoorden voor jou.

 

3. Beperk het gebruik van alcohol

Wijntjes en andere alcoholische dranken verhogen de mate van transpireren. Wil je van die opvliegers af en weer eens een nachtje doorslapen? Laat dat slaapmutsje dan eens voor wat het is. Een beker warme melk, een kop groene thee of water is beter voor je.

 

4. Drink meer water

Genoeg water houdt de temperatuur van je lichaam op peil. Veel water drinken wordt dan ook aanbevolen tijdens de overgang om opvliegers te beperken. Kijk, hier hebben we wat aan.

 

5. Let op je voeding

Zogeheten fyto-oestrogenen verminderen het aantal opvliegers en de heftigheid ervan. Deze plantaardige hormonen zitten bijvoorbeeld in soja, amandelen, kidneybonen, kikkererwten, pompoenpitten, lijnzaad, tarwe, haver en gerst. Inslaan dus! Voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan, zijn suiker, producten van wit meel, pittig gekruide en zure gerechten en producten met veel eiwitten.

 

6. Ga stress te lijf

Stress verhoogt de kans op en de ernst van opvliegers. Bij het ouder worden, word je gevoeliger voor stress. En dit geldt zeker voor vrouwen! Problemen met gezondheid, relatieperikelen, verlies van dierbaren… het kan van grote invloed zijn op je mentale gesteldheid en dus ook op je nachtrust. Manieren om stress te verlagen, zijn sporten, erover praten, gezond eten en drinken en zorgen voor een vast slaap-/waakritme. Als je er zelf niet uitkomt en gestrest blijft, overleg dan met je huisarts. 

 

7. Acupunctuur 

Acupunctuur kan helpen de overgangsklachten te beperken. Letterlijk de accu op te laden. Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. De oosterse gedachte is dat acupunctuur de natuurlijke energiebalans in ons lichaam herstelt. De westerse verklaring is dat acupunctuur de productie van melatonine stimuleert. Hetzelfde wordt overigens beweerd over massage, dus je partner lief aankijken, kan ook helpen.

 

8. Voedingssupplementen en hormoontabletten

Pillen met de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron zouden de slaap verbeteren, zo lees je her en der. Artsen zijn hier echter niet unaniem over. Het gebruik van melatoninetabletten kan ook een gunstig effect hebben op je slaap. Je lichaam maakt in de overgang minder melatonine aan, dus dit slaaphormoon aanvullen, is wellicht een goed idee. Overleg met je huisarts als je twijfelt en het zekere voor het onzekere wilt nemen.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.