6 september 2020 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 5 minuten
We kunnen er niet omheen: de coronacrisis. Het heeft een grote impact op ons dagelijks leven en dit zal op korte termijn ook niet veranderen. Vergeet daarom niet om je aandacht te richten op de dingen die je wél kunt veranderen. Het is dan ook een perfect moment om stil te staan bij je eigen leefstijl om deze vervolgens met kleine aanpassingen te verbeteren. Wat dacht je van investeren in je rust om zo je weerstand te versterken. Wist jij dat een goede weerstand tussen de lakens begint?
Slaap je goed dan kun je de hele wereld aan. Oké, dat is misschien wel héél veel. Maar slaap je goed dan voel je je beduidend fitter en sterker. Je kunt beter tegen een stootje. Fysiek en mentaal. Iets wat ook jij in de spannende tijden van nu goed kunt gebruiken. Slaap heeft dus een grote invloed op onze weerstand. Het goede nieuws: je hoeft hier zelf helemaal niets voor te doen. Jij ontspant en je lichaam doet de rest.
Je immuunsysteem krijgt elke nacht een flinke oppepper tijdens je slaap. Het systeem herstelt namelijk dankzij stoffen die dan worden aangemaakt. Voor een groot deel heeft dit ook te maken met je geheugen. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat goed slapen kan helpen bij het versterken van bestaande herinneringen in je langetermijngeheugen. En dit gunstige effect van slapen heeft óók invloed op andere systemen in ons lichaam waaronder jawel, ons immuunsysteem. Ons immuunsysteem werkt namelijk ook met een geheugenfunctie. Alles wat je systeem tegenkomt aan bacteriën en virussen herkent het afweersysteem als vreemd, brengt het in kaart en slaat dit vervolgens op in je afweercellen. Zo weet je immuunsysteem of er de volgende keer actie op moet komen of niet.
Goed slapen heeft niet alleen invloed op je fysieke gesteldheid. Slaap je niet voldoende of goed dan zal ook je geest niet optimaal kunnen herstellen en uitrusten. Je voelt je hierdoor sneller gespannen, vermoeid, vergeetachtig en maakt veel fouten. Ook kun je je angstig en neerslachtig voelen. Daarnaast herstelt tijdens de diepe slaap ook je serotoninesysteem. Is dit systeem ontregelt dan komt er niet voldoende serotonine vrij. Hét stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat je een goed humeur hebt. Het beschermt je tegen angst en depressieve gevoelens. Het houdt je rustig en leert je relativeren. Niet onbelangrijk dus en zeker nu niet!
Zeven tot negen uur slaap telt een gemiddelde, gezonde nachtrust. Maar dan wel het liefst aan één stuk. Dus liever niet met heel veel onderbrekingen en vaak wakker worden. Bij goed slapen hoort ook snel inslapen en met een uitgerust gevoel wakker worden.
Een lange diepe slaap heeft een gunstig effect op het geheugen van je afweercellen. De cellen zouden gedetailleerde informatie dan beter opslaan waardoor ze ook beter in staat zijn om indringers te herkennen. Belangrijk dus dat jouw nachten voor het grootste gedeelte uit een diepe, vaste slaap bestaan.
Het valt niet altijd mee om goed te slapen. Hoe dit komt? In veel gevallen doordat we voor het naar bed gaan nog willen werken, series kijken, sporten en héél veel meer. Zo zijn we dus niet alleen overdag, maar ook ’s avonds nog druk in de weer. Hierdoor komen we met een vaak overvol en gestrest hoofd en lichaam lastig in slaap. Ook ‘s nachts worden we ongewenst wakker gehouden door een ronkende partner, de kinderen, een mobiel of geluiden van buiten. Deze 5 tips gaan je helpen:
Door het blauwe licht van bijvoorbeeld je laptopscherm of je mobiel verhinder je de aanmaak van melatonine. Dit is het hormoon dat je slaperig maakt. Dit hormoon piekt normaal vlak voor het slapengaan, maar bij blootstelling aan alles wat licht geeft wordt dit belemmerd. Weg ermee dus!
Ga dus het liefst iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar en uit bed. Wanneer je een vast slaapschema aanhoudt dan raakt je lichaam hier op den duur aan gewend. Dit gaat je zeker helpen bij het in slaap vallen en doorslapen.
Door je gedachten op te schrijven kun je deze letterlijk verzetten en uit je hoofd halen. Schrijf daarom al je gedachten en eventuele zorgen op in een dagboek. Zo hoef jij niet langer meer de hele nacht te piekeren. Houd het niet bij één keer, maar blijf dit consequent doen voor het beste resultaat!
Zorg iedere dag voor wat beweging en probeer daarnaast één tot twee keer per week intensief te bewegen. Naast dat je je lichaam zo lekker fit houdt, verhoog je ook de kwaliteit van je nachtrust. Let wel op dat je niet sport vlak voordat je naar bed gaat. Een rondje wandelen is prima, maar maak het niet te intensief.
Door jezelf overdag en met name in de ochtend bloot te stellen aan daglicht, stel je je interne klok in. Je lichaam heeft door dat het tijd is om wakker te worden en zal zodra het in de avond donkerder wordt beter door hebben dat het ‘bedtijd’ is. Ga iedere dag regelmatig even 10 minuutjes naar buiten zodat jouw biologische klok optimaal is ingesteld en je ’s nachts beter slaapt.