6 september 2020 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Bij het lezen van onze vraag ‘wanneer werd slapen voor jou écht belangrijk?’ was Michèle Jetten uit Uden meteen alert. Met een dochter van bijna 3 en een baby van 15 weken oud waardeert ze het fenomeen slaap als nooit tevoren. “Toen ik nog geen kinderen had, was ik natuurlijk ook wel eens moe. Maar sinds ik moeder ben, en vooral sinds ik er 2 heb, weet ik pas écht wat moe zijn betekent en hoe belangrijk nachtrust is”, lacht ze.
“Met 1 kindje ging het nog wel, maar nu met 2 staan we er helemaal bewust bij stil. Mijn vriend en ik grijpen alle mogelijke uurtjes slaap met beide handen aan. Sinds we gebroken of in elk geval kortere nachten hebben, en rond half 7 ’s morgens wakker zijn, hecht ik meer waarde aan slaap. Inmiddels ben ik erachter dat 6 aaneengesloten uren meer waard zijn dan 8 uur slaap met 2 onderbrekingen. En dat een blij gezichtje in de ochtend veel goedmaakt, maar dat je daar de vijfde ochtend op een rij toch ietsje anders over denkt! Ik wil graag een vrolijke moeder zijn. Zeker nu ik geen zwangerschapsverlof meer heb en weer moet werken, is het belangrijk dat ik ’s nachts mijn uren pak. Overdag een uurtje voor onszelf is namelijk zeldzaam, omdat de middagdutjes van onze kinderen niet synchroon lopen. Gelukkig slaapt onze dochter ’s nachts prima en heeft ook ons zoontje al een paar keer doorgeslapen. Heerlijk!”
“Toen ik nog geen moeder was, werd ik wakker wanneer ik dat zelf wou en wanneer ik uitgerust was. Nu begint mijn dag als de kinderen er klaar voor zijn. Vroeger sliep ik uit tot 10 uur, nu voelt half 8 al als uitslapen. Mijn hele ritme heeft zich intussen aangepast. Zijn de kinderen een keer logeren, ben ik nog om 7 uur wakker”, zucht ze.
“Sinds een week slaapt mijn jongste door. Meteen voel ik me vrolijker. Ik heb meer energie en voel me fitter. Vooral op mijn werk merk ik dat ik helderder kan nadenken. Na een slechte nacht loop ik steeds achter de feiten aan en ben ik simpelweg minder scherp.”
“Zeker voor de kindjes vind ik een vaste volgorde belangrijk. Eerst een bad, dan tandjes poetsen en samen op bed een verhaaltje lezen. Vervolgens zingt papa nog een slaapliedje. Iets wat ik ook altijd doe, is mijn dochter 2 dromen voor die nacht laten uitkiezen. Die fluister ik dan in haar oor, in ieder oor 1, en zij mag er vervolgens over dromen. Mijn moeder heeft dit destijds uitgevonden, nu doe ik het bij mijn eigen kind. Werkt super en houdt nachtmerries buiten de deur!”
Ondanks het feit dat iedereen het anders doet en ieder mens en elk kind anders is, heeft Michèle wat dingen ontdekt die voor haar gezin goed werken. Doe er je voordeel mee!