6 september 2020 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Grote kans dat je de laatste tijd minder goed slaapt. En dat je de afgelopen weken op feestjes doodgegooid bent met tips om goed te slapen met deze tropische temperaturen. Zo heb je waarschijnlijk wel gehoord dat je ’s avonds lekker koel moet douchen en veel koud water moet drinken. En ben je ongetwijfeld minstens drie keer gerustgesteld dat je tóch uitrust, ook al slaap je niet. Welke van al deze verhalen over slapen in de zomer zijn nu waar en welke niet?
Fabel. Voldoende diepe slaap is onmisbaar voor je geheugen en zorgt ervoor dat je met een uitgerust gevoel aan de dag begint. Een korte nacht is voor een keertje niet erg, maar lig je nachten achter elkaar wakker, dan kan dat gevolgen hebben voor je geheugen, concentratie en weerstand.
Toch is de positieve gedachte op zich wel goed. Het geloof dat je ondanks het wakker liggen toch uitrust, is geruststellend. En dat helpt je weer ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk, zodat je grotere kans hebt om daadwerkelijk in slaap te vallen. Maar rusten hetzelfde als slapen? Niet dus.
Feit. Tenminste als je deze ’s morgens weer op tijd dicht doet! Het is aan te raden de ramen wijd open te zetten zolang het buiten kouder is dan binnen en de zon niet rechtstreeks op je ramen schijnt. Zet ze dus ’s avonds open om de boel te laten doorluchten en hou overdag de boel potdicht om de warmte buiten te houden.
Nog even een kanttekening voor hooikoortspatiënten en mensen zonder hor. Wil je pollen en/of muggen buiten houden, laat het raam dan ook ’s nachts dicht.
Fabel. Na een koude douche vernauwen je bloedvaten en moet je lichaam hard werken om weer op te warmen, wat veel energie kost en je het alleen maar warmer krijgt. Moet de douche dan heet zijn? Ook niet, want ook dit zorgt ervoor dat je lichaam extra aan het werk moet om de temperatuur te reguleren. Het beste is om lauwwarm te douchen.
Fabel. Ze houden van rijk bloed met een hoog cholesterolgehalte, dat wel. En van warmte, alcohollucht, zweet, vocht en stilstaand water. Dat muggen op licht afkomen, is trouwens ook een fabel. Ze zien juist niets en oriënteren zich puur op geur en warmte. Douchen dus en de vijver in de tuin dichtgooien, wil je de muggen afschrikken.
Feit. Om energie bij te tanken, kan een dutje helpen. Let er echter op wel op dat je niet langer dan 20 tot 25 minuten slaapt, anders kom je in een te diepe slaap en word je ellendiger wakker. Heb je echt veel slaap gemist de nacht ervoor? Dan mag je maximaal een uur overdag slapen, mits dit voor 15 uur ’s middags is. Na die tijd ga je je slaapbehoefte voor de komende nacht alvast gebruiken, waardoor je ’s avonds weer niet in slaap komt. Een laatste tip: lukt het niet om binnen een half uur in slaap te vallen? Sta dan op en probeer het ’s avonds pas weer.
Fabel. Net als bij het douchen, is een lauwwarm of warm drankje beter. Dit helpt zweten bevorderen, wat je lichaam juist afkoelt. Hetzelfde geldt voor pittig eten. Het is niet voor niets dat in landen met een warm klimaat zoveel hete curry’s en pittige rijsttafels gegeten worden. Laat die ijsjes en koude pilsjes dus liever voor wat ze zijn en neem een lekkere kop thee.
Fabel. Het is zeker waar dat katoen luchtig is, koel aanvoelt en vocht snel opneemt, zodat je beddengoed niet klam aanvoelt. Maar voordat je katoen heilig verklaart, bamboe doet dit alles ook. Misschien zelfs wel beter! Bamboe is zacht, hartstikke ventilerend en warmte- en vochtregulerend. Precies wat je nodig hebt in hete zomers als deze.
Wil jij ook lekker slapen tijdens zomerse nachten? Wij hebben de beste producten voor je geselecteerd!
Bekijk alle zomerse producten