6 september 2020 (Laatst gewijzigd 2 oktober 2024)
Leestijd: 5 minuten
Wanneer moet ik wisselen van zomerdekbed naar winterdekbed? Deze vraag komt regelmatig bij ons binnen. Wat we om te beginnen antwoorden, is dat begrippen als kou en warmte persoonlijk zijn. Iedereen is anders, en het is natuurlijk aan te raden naar je eigen lichaam te luisteren. Omdat we toch vaak vragen krijgen over het moment waarop dekbedden gewisseld moeten worden, hebben we wat algemene delers en richtlijnen voor je op ’n rij gezet.
De meeste mensen switchen in april van winter- naar zomerdeel en in oktober andersom. Zo’n beetje tegelijk met het verzetten van de klok. Heb je een vierseizoenendekbed? Dan kun je het geleidelijk aanpakken, en de boel omwisselen met het veranderen van de seizoenen. In september kan het najaarsdeel er meestal op. In december voeg je het dunnere zomer- en dikkere najaarsdeel samen tot een lekker dik dekbed. Vanaf maart of april slaap je weer onder het enkele voor-/najaarsdeel, om dit vervolgens in juni of juli weer weg te leggen en alleen onder het zomerdeel te gaan liggen. Maar nogmaals, we hebben het hier over de gemiddelde Vlaming hè. Wat voor het merendeel geldt, hoeft niet voor jou te gelden.
Goed. Het moment waarop je steeds vaker een jasje aantrekt als je naar buiten gaat en besluit dat een dun nachthemdje niet meer genoeg warmte geeft ‘s nachts, is aangebroken. Tijd om het winterdekbed op te snorren! Maar wat doe je met het zomerdekbed? Gooi je het zonder na te denken bovenop de kast of op zolder, of zorg je er eerst voor dat het helemaal schoon is? Sommige wasmachines hebben een speciaal programma voor dekbedden, maar ook als dat niet zo is, geldt voor veel dekbedden dat je ze gerust zelf kunt wassen. Check wel altijd eerst het label om te zien of het materiaal inderdaad machinewasbaar is en op hoeveel graden je dekbed gewassen mag worden. Is je vulopening of trommel niet groot genoeg voor het dekbed? Dan biedt de stomerij of wasserette uitkomst. Of bekijk deze handige tips voor het wassen van je beddengoed!
Eenmaal gewassen, wil je dat het dekbed een paar seizoenen lang droog, veilig en goed beschermd op je wacht. Om ongedierte en schimmels geen kans te geven en de kwaliteit van het dekbed te waarborgen, is het slim een dekbedhoes of opbergzak te gebruiken voor het opbergen en bewaren van je beddengoed. Zo’n textielhoes is gemaakt van speciaal ademend materiaal en daarmee een stuk hygiënischer dan de stoffige ruimte tussen je kast en het plafond. Veel dekbedden zitten als je ze koopt in een opbergtas, ook deze is geschikt om ze later in te bewaren. Als je in elk geval maar nooit een plastic zak gebruikt; van een verstikt dekbed wordt niemand blij. Heb je weinig opbergruimte en wil je niet steeds struikelen als je bij de wasmachine of logeerspullen moet zijn? Er bestaan tegenwoordig ook opbergzakken die je vacuüm kunt zuigen. Handig! Of speciale opbergboxen voor in je slaapkamer: een bed én kast inéen!
Dat je dekbed voor een groot deel ook de kwaliteit van je nachtrust bepaalt is logisch. Kies dus zeker voor een dekbed dat bij jou past. Niet te warm, niet te koud. Let bij het kiezen van je (winter)dekbed vooral op de warmteklasse van het dekbed, het soort dekbed en de vulling.
Dekbedden hebben vier verschillende warmteklassen, afgestemd op de seizoenen. Klasse 1 en 2 bieden de meeste warmte en zijn dus ook het beste geschikt voor het winterseizoen net als het 4-seizoenen dekbed. Al onze dekbedden zijn voorzien van deze warmteklassen, zodat je direct ziet of het dekbed bij jou past!
Klasse 1: dit dekbed biedt de meeste warmte en is daarom het perfecte winterdekbed voor de échte koukleumen onder ons!
Klasse 2: dit dekbed geeft een gemiddelde warmte en is ideaal om het hele jaar door te gebruiken.
Klasse 3: is het beste dekbed voor het voor- en najaar en wanneer je het sneller warm hebt of een warme slaapkamer.
Klasse 4: dit dekbed is vaak het dunst en zorgt voor meer verkoeling. Perfect in de zomer en wanneer je het snel (té) heet hebt.
4-seizoenen dekbed: bestaat uit een zomerdeel (warmteklasse 4) en een dikker voor- /najaarsdeel (warmteklasse 2). Klik je de dekbedden op elkaar dan heb je het perfecte winterdekbed met warmteklasse 1.
Houd bij het kiezen van je winterdekbed ook rekening met de vulling. Ga je voor luchtig of zwaar? Hoe zwaar of licht het dekbed is, zegt niet altijd iets over de warmte van het dekbed. Het is de isolatie die voor het grootste deel de warmte bepaalt.
Dons: super goed in het vasthouden van warmte én kent een goede ventilatie en vochtregulatie. Een ideaal dekbed wanneer je het sneller koud hebt.
Wol: een natuurlijk materiaal dat zelfreinigend en vochtabsorberend is. Dit dekbed is heerlijk warm in de winter, maar lekker luchtig in de zomer.
Synthetisch: Ventileert iets minder goed dan donzen en wollen dekbedden, maar is ook een stuk voordeliger. Het dekbed is wasbaar in de wasmachine en daarom zeer geschikt voor nachtelijke ongelukjes of bij allergie voor wol en/ of huisstofmijt.
Katoen: ventileert goed en voelt lekker zacht aan. Het laat lucht goed door en reguleert vocht. Een perfect dekbed wanneer je het snel warm hebt en transpireert. Een ideaal dekbed voor alle seizoenen.
Bamboe: een duurzaam materiaal. Bamboe ademt goed, is zacht, licht en heeft een uitstekende warmteregulering waardoor dit dekbed perfect is voor de zomer.
Je ziet, de keuze is enorm! Let in ieder geval goed op de warmteklassen en de vulling. Zo vind je zeker jouw ideale winterdekbed.