6 september 2020 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Wisseldiensten, nachtdiensten, ploegendiensten, onregelmatige diensten… geef het maar een naam. Al deze vormen van onregelmatig werken hebben één ding gemeen: je slaapt ook op wisselende momenten. En om dan goed te slapen, is best een uitdaging. De mens is immers van nature geen nachtdier.
Of je nu in de zorg werkt, in ploegen in de fabriek of hoog in de lucht passagiers een aangename reis bezorgt, je moet eraan geloven. Midden in de nacht je bed uit. Naar je werk gaan als de rest van je gezin naar bed gaat. Om 7 uur ’s morgens het stokje overgeven aan je collega met dagdienst, om vervolgens zelf je bed op te zoeken. Je weet dat acht uur slaap het best voor je is, maar daar houdt je biologische klok niet altijd even goed rekening mee. Nee, overdag slapen is niet voor iedereen weggelegd. Na het lezen van deze achtergronden en onze slaaptips wordt slapen na een nachtdienst waarschijnlijk iets gemakkelijker voor je!
De belangrijkste problemen bij ploegendiensten en wisselende diensten zijn de duur en opbouw van de slaap. Vergeleken met mensen die ’s nachts slapen, slaap je als nachtwerker overdag gemiddeld een paar uur korter. Ook is de kans dat de opbouw van je slaap verstoord wordt, aanzienlijk. Gezinsleden die opstaan en jou wekken, geluiden van auto’s en mensen buiten; ze verstoren je nacht- euhhh dagrust. Met als gevolg slaperigheid als je wakker moet zijn, concentratieproblemen, wallen onder je ogen en een slecht humeur. Onder andere.
Werk je 3 dagen overdag en daarna 3 dagen ’s nachts? Dan heb je minder last van de switch dan wanneer je een schema hebt met meer dan 5 dagen per soort dienst. Hoe dit komt? Je lichaam went na 5 dagen aan het nieuwe tijdschema, wat omschakelen lastiger maakt. Roteren met de klok mee (dus ochtenddienst, avonddienst, nachtdienst) is bovendien beter voor je dan tegen de klok in. Tot slot willen we je nog wijzen op de wettelijke regels rondom nachtdiensten. Moet je meer dan 10 uur per nacht werken of meer dan 48 uur per week? Tijd om aan de bel te trekken bij je werkgever!