Hoe kan je goed slapen? 6 tips!
Beter slapen

Hoe kan je goed slapen? 6 tips!

Een goede nachtrust is zo belangrijk om overdag goed te presteren en - op termijn – doktersbezoeken te vermijden. Hoog tijd dus voor een paar tips om lekker te slapen en ontspannen wakker te worden!

Wat houdt ons uit onze slaap?

Vooral nachtelijk gepieker en onregelmatig slaapgedrag zorgen ervoor dat we niet goed slapen. We hebben moeite met in slaap vallen, doorslapen en wakker worden. Terwijl de eerste 4 à 5 uren slaap juist zo belangrijk zijn om onze hersenen en ons lichaam de nachtrust te geven die ze nodig hebben.

Geen goede nachtrust: wat nu?

Slaap je zo’n drie nachten per week slecht, dan is er sprake van verstoord slaapgedrag. Langdurig gebrek aan slaap, een chronische slaapstoornis, kan leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke problemen. Er is een hogere kans op dementie, op hart- en vaatziekten, suikerziekte, ernstig overgewicht en depressies. Dat kunnen we beter voorkomen.

Moeite met opstaan

Vermoeid wakker worden? Niet uit je bed kunnen komen? Ook moeite met opstaan is vaak een gevolg van niet goed of te weinig slapen. Vooral te weinig diepe slaap geeft veel vermoeidheidsklachten en moeite met (vroeg) opstaan. Deze slaapfase zorgt namelijk voor het beste en snelste herstel van je lichaam en geest. Nog een reden dus om beter te slapen. Maar hoe?

Onze tips voor een fijne nachtrust

1. Zorg voor voldoende daglicht

Zo weet je biologische klok precies wanneer het avond wordt en het tijd is om naar bed te gaan.

Leestip: Zoals ons biologische klokje tikt, tikt het nergens

2. Breng structuur aan in je slaapgedrag

Zet iedere ochtend de wekker op dezelfde tijd en ga iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed. Ook op zaterdag en zondag. Een dutje overdag of bijslapen in het weekend helpt soms een beetje, maar zorgt er vaak juist voor dat het meer moeite kost om ’s avonds in slaap te geraken.

3. Let op met sporten

Sporten is goed voor lichaam en geest, het geeft energie, maar daardoor kost het ook tijd om weer tot rust te komen. Sport daarom tot maximaal een uur voor je naar bed gaat.

Leestip: Goed slapen is goed sporten (en andersom)

4. Drink geen alcohol en koffie vlak voor het slapen gaan, maar kies voor thee

Alcohol ontspant wel, maar zorgt er in veel gevallen voor dat je heel onrustig slaapt. En cafeïne geeft energie in de vroege ochtend, maar is onverstandig in de late avond. Toch behoefte aan een warm drankje aan het einde van de avond? Ga dan voor thee die een goede nachtrust stimuleert, zoals thee met kamille, valeriaan of lavendel.

Leestip: Slaap als een roos met deze 7 drankjes

5. Lig je eenmaal in bed? Vermijd de televisie en je smartphone

Ze geven te veel licht, waardoor je biologische klok in de war raakt. Bovendien geven ze je veel informatie, hierdoor blijven je hersenen doorwerken. Geen goed begin van een fijne nachtrust!

6. Tot slot: slaap in een donkere, koele en goed geventileerde slaapkamer

Nachtelijke duisternis is goed voor de biologische klok en de frisse lucht helpt ook bij een goede nachtrust.

Slaap jij ook slecht? Probeer bovenstaande tips en kijk of het helpt. En hou vol als het niet meteen werkt. Soms heb je wat tijd nodig om te wennen aan nieuwe gewoontes.

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.