Middagslaapje
Beter slapen

Middagslaapje

Het is half 12 ’s morgens. Je peuter begint te jengelen en jij weet precies hoe laat het is. Tijd voor het middagslaapje. Heerlijk, een paar uur rust en een uitgerust kind. Fijn voor jou en voor je kind! Dit is natuurlijk het ideale scenario. Sommige kinderen gaan helaas niet zo gemakkelijk slapen overdag. Hoe zit het nu precies met dit dutje van je kind midden op de dag? Tot wanneer is het nodig en kan het kwaad als je het slaapje een keer overslaat? We zetten het voor je op een rijtje.

Het nut van het middagdutje

Het middagslaapje is broodnodig. Om uit te rusten van alle bezigheden, de indrukken van de dag te verwerken en te groeien! Tijdens de slaap maakt je kind het groeihormoon aan, wat uiteraard onmisbaar is in deze fase van zijn leven. Als je kind voldoende slaapt en uitgerust wakker wordt, eet hij beter en ontwikkelt hij zich zoals het hoort. We kennen allemaal die vermoeide peuter die zijn eten op de grond smijt, boos wordt om niets en niets wil wat jij als ouder wilt ... Kwestie van herkennen van de signalen dus en naar bed met die kleine! Bijkomend voordeel: een uitgerust kind gaat ’s avonds ook weer makkelijker slapen dan een oververmoeid kind. Je hebt er dus op meerdere momenten van de dag profijt van.

Hoeveel slapen kleine kinderen?

Een baby of dreumes vanaf ongeveer 1 jaar slaapt gemiddeld zo’n dertien uur per 24 uur. Dit is meestal verdeeld in 11 uur ’s nachts en twee kortere slaapjes overdag. Vanaf de leeftijd van 1,5 tot 2 jaar doen de meeste peuters nog maar 1 middagslaapje, dat dan iets langer duurt. Rond het derde levensjaar stoppen de meeste kinderen met het middagslaapje. Ze gaan dan naar een langere aaneengesloten slaap ’s nachts van 12 tot 13 uur. Terwijl het voortzetten van dat slaapje misschien helemaal niet zo’n verkeerd idee zou zijn!

Overslaan of afschaffen? Liever niet!

We zeiden het al. Slapen betekent groeien, ontwikkelen, verwerken en uitrusten. Te vaak wordt toegegeven bij een tegenstribbelde peuter die ‘s middags niet (meer) naar bed wil. Je kunt beter zo lang mogelijk volhouden. Sla het dutje niet te vaak over en schaf het niet te snel af. Soms betekent het verzet van je kind dat hij liever niet alleen op zijn kamer is. Of hij is de grenzen aan het aftasten en kijkt tot hoe ver hij kan gaan. Trap niet meteen in zijn trucjes, want voordat je het weet heb je een kind met slaaptekort. Dat ’s avonds niet meer meteen gaat slapen of niet meer goed eet. Hoe krijg je hem dan wel het bed in overdag? Zorg ook tussen de middag voor een vaste routine. Hou een ritme aan met vaste tijden, doe de gordijnen dicht en lees bijvoorbeeld een verhaaltje voor. 

Oudere kinderen en volwassenen aan de middagdut?

Onderzoek heeft uitgewezen dat een middagdutje ook voor oudere kinderen en volwassenen goed is. Jonge kinderen blijken beter te presteren op school als ze een middagdutje doen. De onderzochte kleuters onthielden wel 10 procent meer lesstof na het doen van een dutje. Een argument tegen het continurooster op de basisschool dus! Ook volwassenen verzetten meer werk als ze overdag een powernap doen.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.