6 september 2020 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 5 minuten
Co-sleeping is helemaal hot! Eigenlijk betekent het gewoon samen slapen met je baby. Erg bevorderlijk voor de hechting en het is daarnaast toch gewoon een knus idee? Er wordt veel geschreven over de gevaren van co-sleeping, maar het heeft ook voordelen. Je baby valt bijvoorbeeld sneller in slaap en je kunt hem makkelijker de borst geven. Er zijn vele mogelijkheden in het samen slapen met jouw baby. Je leest hier alle ins & outs.
Simpel gezegd: co-sleeping is samen met je baby (en jonge kinderen) dicht bij een of beide ouders slapen, in tegenstelling tot een aparte ruimte. Voor de ene moeder een absolute no-go, de ander doet niets liever dan met het kleine wondertje tegen zich aan in slaap te vallen.
Er zijn verschillende vormen van co-sleeping. De meest bekende vorm van co slapen is early co-sleeping. Dit betekent dat je baby in bed slaapt bij jou. Velen kiezen hier de eerste maanden voor, zodat de baby lekker dichtbij is. Daarnaast heb je ook nog rooming-in. Dan slaapt de baby wel bij jou op de kamer, maar slaapt in een eigen wiegje of ledikant. Ideaal is een co-sleeperbedje, ook tevens de meest veilige variant. Je plaats dit bedje met één open kant tegen je eigen bed aan en verstelt dit op dezelfde hoogte als jouw matras. Zo hebben jij en je baby allebei een eigen slaapplek (eigen matras, eigen beddengoed), maar zijn jullie toch dichtbij elkaar.
Samen slapen met je kinderen is goed voor de gezondheid van zowel ouders als kind. Zeker voor een pasgeboren baby kan co-sleeping heel erg goed zijn. Wat zijn de voordelen van co-sleeping precies?
Er kleven ook wat nadelen aan co-sleeping. De belangrijkste is toch wel dat co-sleeping gevaarlijk kan zijn, als je niet goed op de veiligheid let. De meeste ongelukkig gebeuren doordat de baby verstrikt raakt in dekens, lakens of tussen matrassen klem komt te zitten. Met wat gezond verstand kun je dit voorkomen. En er zijn nog andere nadelen:
Kies je er voor om jouw baby bij jullie in bed te laten slapen? Zorg er voor dat jullie bed en slaapomgeving aan het volgende voldoet:
Niet voor iedereen is het veilig om samen te slapen met je baby. Doe dit niet als jij of je bedpartner rookt, of als je gerookt hebt in de zwangerschap. Ook niet wanneer je alcohol of drugs (hebt) gebruikt, bij ernstig overgewicht of bij gebruik van medicatie die de slaap beïnvloeden. Dit kan mogelijk zorgen voor een veranderende slaap, waardoor je onrustiger slaapt en dus minder alert bent op je baby.