Binge-watchen voor het slapengaan, ja of nee?
Beter slapen

Binge-watchen voor het slapengaan, ja of nee?

Wie kent ’t niet. Het einde van de aflevering nadert en de hoofdrolspeler wordt bijna betrapt. Het voelt alsof de politie jou persoonlijk op de hielen zit. Je hart zit in je keel. Is ’t eigenlijk bedtijd? Ach, kan jou het schelen. Je kijkt nog één aflevering voordat je naar bed gaat …

Binge-watchen, oftewel eindeloos afleveringen van je favoriete serie kijken, is helemaal van nu. Waar we vroeger geduldig moesten wachten tot de volgende aflevering en een week in spanning zaten, spelen we tegenwoordig gewoon alles achter elkaar af. En dat heeft zo z’n gevolgen voor onze nachtrust.

Opgefokt de nacht in

Vroeger was alles beter? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt natuurlijk. Als het om onze slaap gaat, lijkt het antwoord in elk geval bevestigend te zijn. Sinds streamingsdiensten zoals Netflix als paddenstoelen uit de grond schieten en tv kijken via YouTube en Uitzending Gemist de normaalste zaak van de wereld is, is de verleiding groot om je ongeduld te belonen en er complete seizoenen in een paar avonden doorheen te jagen. Het gevolg? Je ligt met een torenhoge hartslag in je bed. Veel te laat ook. Nog vol met adrenaline, dankzij de bloedstollende avonturen die zich net voor je neus afspeelden. Zou de held van het verhaal het redden? Gaat zijn partner achter het geheim komen? Midden in de nacht schiet je wakker omdat je het plot niet los kunt laten. Om het over je vermoeidheid de volgende ochtend nog niet eens te hebben.

On demand en online tv kijken: trend of toekomst?

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 81% van de jongeren tussen 18 en 25 jaar aan binge-watching doet. Ander onderzoek toont aan dat zeker 1 op de 3 jongeren dagelijks een serie kijkt. Velen van hen kijken amper meer ‘gewone’ tv. Vooral de jongste categorie kijkers, kinderen en tieners, gebruikt andere media dan de televisie. Mensen die met een tv zijn opgegroeid, blijven het kastje redelijk trouw. Hoe jonger de kijker is, hoe meer gekluisterd aan het mobieltje en de tablet. De manier van kijken is dus echt verschillend per generatie. Het lijkt erop dat onze kinderen straks niet eens meer een tv in huis nemen. Waarom zouden ze ook, als je 24/7 zelf kunt bepalen wanneer je wat kijkt en je mobiele telefoon altijd bij de hand is?

Wat slechte nachtrust met je doet

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: voldoende slaap is essentieel voor je gezondheid en functioneren. Een slechte nachtrust kan diverse fysieke en geestelijke problemen tot gevolg hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van overgewicht, depressies, concentratiestoornissen, hart- en vaatziekten en een minder goed functionerend brein? Het is een feit dat mensen die tot laat in de avond naar bewegende beelden kijken op hun schermpje minder diep en minder lang slapen. Dat geldt zowel voor YouTube-verslaafden en Netflixers als Vimeo-lovers en Videoland-addicts. Wat dat betreft kunnen we het echt beter houden bij een enkele aflevering van onze favoriete serie. En dan hup, die tv of wat voor een apparaat dan ook uit. Tijd voor rust in ons hoofd en lijf!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.