Wakker worden met rugklachten is geen fijn begin van je dag. Maar je bent niet de enige! Dat is natuurlijk geen reden om je er bij neer te leggen. Dit is wat je kunt doen tegen die vervelende rugpijn.
Je kunt op verschillende plekken rugklachten hebben bij het wakker worden. De meest voorkomende rugpijn is lage rugpijn, maar ook rugpijn in je middenrug of hoge rugpijn komen voor tijdens het slapen of wakker worden.
Een zeurende of stekende pijn in je onderrug of een stijf gevoel alsof je je rug minder goed kunt gebruiken? Lage rugpijn bij het wakker worden komt veel voor. Er bestaan verschillende oorzaken voor deze lage rugpijn en een verkeerde slaaphouding is vaak de reden dat de pijn in onderrug verergert. Bij een verkeerde slaaphouding komt er namelijk te veel druk op je ruggengraat. Je rug en nek kunnen zich dan niet voldoende ontspannen. Dit zorgt voor een verhoogde spierspanning en dus rugpijn.
Heb je last van lage rugpijn met uitstraling naar je been? Dit wordt vaak veroorzaakt door een beklemming van een zenuw in je rug. Hiervan is een verkeerde houding of overmatige belasting meestal de oorzaak. Ook een hernia, verkeerde werkhouding of onvoldoende beweging kunnen zorgen voor pijnklachten in de lage rug.
Heb jij bij het wakker worden last van rugpijn in het midden van je rug? Rugpijn in je middenrug wordt vaak veroorzaakt door een blokkade of irritatie van een zenuw. Deze zenuw bevindt zich in de overgang van je nekwervels naar de wervels van je onderrug. Ook maakt je middenrug gedurende de dag veel draaibewegingen wat de wervels belast. Extra belangrijk dus dat je middenrug tijdens je slaap goed ontspant om te kunnen herstellen. Een goede slaaphouding én de juiste ondersteuning zijn hierbij zeer belangrijk. Andere oorzaken van rugpijn in het midden van je rug kunnen te maken hebben met een gespannen middenrif of een kromming in de rug.
Heb je last van hoge rugpijn na het slapen? Vaak is de trapeziusspier de boosdoener. Deze grote spier beschermt een groot deel van je rug en begint bij je nekwervels en hoofd en loopt tot aan je middenrug. Dankzij deze spier ben je in staat om je schouders naar achter, boven en beneden te bewegen. Bij te veel stress en spanning op deze spier krijg je last van pijn in je bovenrug, nek en hoofd. Met de juiste slaaphouding en ondersteuning ontlast je deze spier op een goede manier. Andere oorzaken van pijn in je bovenrug kunnen bijvoorbeeld hernia of pijn aan je ribben zijn.
Heb je last van rugpijn na het slapen? Vaak zijn een verkeerde slaaphouding en ondersteuning de reden dat deze rugklachten verergeren. Of met andere woorden: de juiste slaaphouding en ondersteuning kunnen je rugklachten dus verhelpen. Maar wat zijn dan de oorzaken van het ontstaan van die pijn in je rug?
Heb je last van stress? Grote kans dat dit de oorzaak is van je rugpijn. Daarnaast kan stress je bestaande rugklachten in standhouden of verergeren. Door stress ontstaat er een verhoogde spierspanning in je lichaam. Er is namelijk geen evenwicht meer tussen inspanning en ontspanning. Je lichaam is daardoor altijd actief en herstellen? Ho maar! Het gevolg is pijnklachten. Je rug moet standaard al met heel veel dagelijkse belasting dealen, maar met stress komt daar dus extra druk bij. Rugpijn door stress uit zich vaak in je bovenrug en komt ook in de lage rug voor.
Ook een verkeerde slaaphouding is funest voor rugklachten na het slapen. Zo kun je bijvoorbeeld half gedraaid op je zij liggen waarbij er (te veel) draaiing en spanning ontstaat in je nek en rug. Ook op je buik liggen is belastend voor vooral je nek, maar ook voor je rug. Door de verkeerde slaaphouding spannen de spieren in en rond je rug zich aan om je rug te beschermen. Je rug krijgt hierdoor geen tijd om zich optimaal te herstellen.
Bestaat er een beste slaaphouding bij rugpijn? Niet echt. Iedere slaaphouding heeft voor- en nadelen en die zijn voor iedereen anders. Met de juiste ondersteuning zijn de rug- en zijligging goede slaaphoudingen. De buikligging wordt sterk afgeraden bij nek- en of rugpijn.
Je matras is vaak niet de oorzaak van je rugklachten, maar een slecht matras kan de kans op klachten wel verhogen. Wanneer jouw rug al overbelast is door spierspanning of een verkeerde slaaphouding, is een goed matras des te belangrijker. Een buikslaper op een zacht matras heeft bijvoorbeeld een grote kans op lage rugpijn, omdat het bovenlichaam te ver wegzakt ten opzichte van de heupen. Ditzelfde geldt voor mensen met een verhoogde spierspanning in de rug op een te hard matras. Zo komen de spieren niet voldoende tot rust, wat uiteindelijk voor rugpijn zorgt.
Het juiste matras bij rugklachten zorgt voor de juiste ondersteuning en slaaphouding passend bij jouw lichaam en wensen. Hierbij is het belangrijk dat je rug in een ontspannen en natuurlijke houding ligt. Afhankelijk van je slaaphouding zorgt jouw beste matras voor de juiste hoeveelheid steun op de juiste plaatsen. Weet je nog niet welk matras bij jou past? Maak dan gebruik van onze online Beter Slapen ID.
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je hoofdkussen kan zomaar de reden zijn van je rugklachten. Daarnaast kan je hoofdkussen ook de oorzaak zijn van nekpijn. Slaap je op een kussen dat je hoofd niet voldoende ondersteunt dan raken je nekwervels bekneld. Hierdoor krijg je vaak eerst last van een stijve nek. Deze nekpijn kan op den duur uitstralen naar je rug. Daarnaast kan het verkeerde hoofdkussen ervoor zorgen dat de natuurlijke kromming van je lichaam niet goed ondersteund wordt. Het gevolg? Te veel belasting op je rugspieren en wakker worden met rugpijn.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om rugpijn na het slapen te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Een goed herstel van je spieren is hierbij belangrijk. Een goed passend matras, gecombineerd met het juiste hoofdkussen zorgen samen voor de juiste ondersteuning en slaaphouding. Ook helpen het voorkomen of oplossen van stress en het voldoende in beweging blijven tegen rugklachten na het slapen.
In deze video geven wij jou 5 tips tegen rugpijn:
In de meeste gevallen heb je rugpijn waarbij het gaat om ‘algemene’ rugpijn. Er is dan geen sprake van een hernia of ander ziektebeeld waarbij je kunt denken aan een infectie of een breuk. Vertrouw je de mate van jouw rugpijn niet of houdt het langere tijd aan? Twijfel niet en ga langs bij je huisarts. Heb je naast rugpijn ook minder kracht of uitval in je benen? Ben je gevallen waarna je rugpijn is ontstaan, heb je naast je rugpijn ook last van zweten, koorts of duizeligheid of kun je niet meer plassen of deze juist niet meer ophouden? Aarzel niet en neem dan direct contact op met je huisarts.